Je gebruikt een oude browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×

Bewaartermijnen documenten inzake algemene rechtsvorderingen

Bewaartermijnen documenten inzake algemene rechtsvorderingen

Samenvatting per 1 september 2021 van de essentiële wettelijke bepalingen inzake bewaartermijnen van uw archieven.

Documenten Minimale bewaartermijn Vorm Ingangsdatum van de bewaartermijn Wet
Stukken i.v.m. zakelijke rechtsvorderingen
30 jaar tenzij er wordt van afgeweken in een bijzondere wet (1) Origineel Ontstaan van de rechtsvordering Art. 2262 oud B.W.
Stukken i.v.m. persoonlijke rechtsvorderingen

10 jaar tenzij er wordt van afgeweken in een bijzondere wet(1). In afwijking hiervan verjaren alle rechtsvorderingen tot vergoeding van schade op grond van buitencontractuele aansprakelijkheid door verloop van 5 jaar vanaf de dag volgend op die waarop de benadeelde kennis heeft gekregen van de schade of van de verzwaring ervan en van de identiteit van de daarvoor aansprakelijke persoon, en in ieder geval door verloop van 20 jaar vanaf de dag volgend op die waarop het feit waardoor de schade is veroorzaakt, zich heeft voorgedaan.

Origineel Ontstaan van de rechtsvordering Art. 2262bis oud B.W.

Alhoewel wij deze lijst met veel zorg hebben samengesteld, kan NV Merak niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele vergissingen of intussen gebeurde veranderingen van de wetgeving.

(1) Zo kan er worden voorzien in een kortere verjaringstermijn in een bijzondere wet. De rechtsvordering uit een arbeidsovereenkomst verjaart bijvoorbeeld een jaar na het eindigen van de overeenkomst (artikel 15 wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten).

Merak Managing Information Copyright 2023 Merak NV, alle rechten voorbehouden.