Je gebruikt een oude browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×

"200 miljoen mondmaskers liggen veilig opgeslagen in Hoogstraten"

Bron: Gva.be- Tom le Bacq

200 miljoen mondmaskers liggen veilig opgeslagen in Hoogstraten

news image Henrik Rooms van Merak bij de houten bakken waann de mondmaskers liggen opgeslagen. — © Patrick De Roo

De vorige lieten we verpieteren of stookten we op in de verbrandingsoven. En toen er tijdens de eerste coronagolf te kort waren, moesten we zélf mondmaskers naaien. Die farce is voorgoed voorbij. In Meer (Hoogstraten) in de Kempen liggen nu tweehonderd miljoen maskers. "De kans is extreem klein dat hier iets fout gaat”, zegt schatbewaarder Henrik Rooms.

Muren van triplex zijn het, rijen en rijen van anonieme houten bakken in de gigantische opslagruimte in Meer. 14.000 vierkante meter, zo'n twee voetbalvelden groot. De inhoud: tweehonderd miljoen mondmaskers en miljoenen schorten, handschoenen, gezichtsmaskers en brillen. “We zijn in mei begonnen, nu ligt het overgrote deel veilig binnen”, zegt Henrik Rooms. Hij runt het bedrijf Merak, dat het contract won om voor de overheid een strategische stock mondmaskers aan te leggen.

Neerstortend vliegtuig

De stock ligt nu te wachten. Nooit meer mogen we terug naar de dagen waarop verplegers hun skibril of duikmasker van zolder moesten halen om te gaan werken op de Covidafdeling. De vorige strategische stock (63 miljoen maskers, tussen 2009 en 2018) lieten we verkommeren en zelfs vernietigen, maar dat wil de overheid niet meer laten gebeuren.

“De kans is nu extreem klein dat er nog iets fout gaat”, zegt Rooms. “En als er iets misloopt, zullen we het ook direct zien, niet op een moment dat we de maskers dringend nodig hebben. Behalve een vliegtuig dat neerstort op het dak kan ik me maar weinig andere problemen inbeelden.”

De mondmaskers worden bewaard in een geklimatiseerde ruimte van vijftien graden (met maximaal tien graden schommeling), de triplex kisten zijn waterbestendig, de luchtvochtigheid wordt onder 60% gehouden, er is ongediertebestrijding en bewegingsdetectie en er hangen bewakingscamera's.

news image © Patrick De Roo

Merak moet volgens het contract op elk . © Patrick De Roo moment binnen de twee uur een volle vrachtwagen mondmaskers kunnen uitsturen. De bedoeling is ook dat de voorraad (deels) gebruikt en dan weer aangevuld wordt. “Dat hebben we al gedaan tijdens de tweede golf”, zegt Rooms.

Papierspoor

Niet dat Merak gespecialiseerd is in mondmaskers. Het bedrijf bestaat sinds de jaren tachtig en bewaart vooral papieren archieven. Er staat zo'n 720 kilometer aan dozen met papier bijeen in hun elf vestigingen, een papierspoor waar je van Brussel tot in Praag mee geraakt. “Maar papieren archieven zijn op de terugweg door de digitalisering”, zegt Rooms. “We moesten nadenken over wat we op lange termijn met die opslagruimte gaan doen.”

Een mondmaskerstock dus, voor de lange termijn? Dat valt voorlopig tegen. “Ons contract met de overheid geldt voor vier jaar”, zegt Rooms. “Dat is uiteraard zeer korte termijn. We hopen dat we ze voor veertig jaar magen bewaren. We gaan er alleszins van uit dat we dit nog heel lang zullen blijven doen.”

Lees het volledige artikel hier.

Merak Managing Information Copyright 2022 Merak NV, alle rechten voorbehouden.