Je gebruikt een oude browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×

"Deze gaan we niet vernietigen"

Bron: Het Nieuwsblad - Tom Le Bacq

Deze gaan we niet vernietigen

200 miljoen mondmaskers liggen hier veilig klaar


news image

De vorige lieten we verpieteren of stookten we op in de verbrandingsoven. En toen er tijdens de eerste coronagolf te kort waren, moesten we met z’n allen zélf mondmaskers naaien. Die farce is voorgoed voorbij. In Meer, in de Kempen, liggen nu 200 miljoen maskers, perfect op temperatuur. “De kans is extreem klein dat hier iets fout gaat”, zegt schatbewaarder Henrik Rooms. Tom Le Bacq

Muren van triplex zijn het, rijen en rijen van anonieme houten bakken in de gigantische opslagruimte in Meer. 14.000 vierkante meter, een goeie twee voetbalvelden groot. De inhoud: 200 miljoen mondmaskers, en ook wat miljoenen schorten, handschoenen, gezichtsmaskers en brillen. “We zijn in mei begonnen, nu ligt het overgrote deel veilig en wel binnen”, zegt Henrik Rooms. Hij runt het bedrijf Merak, dat het contract won om voor de overheid een strategische stock mondmaskers aan te leggen.

De stock ligt nu te wachten. Nooit meer mogen we terug naar de tijd van hopeloos ingewikkelde patronen uitknippen om zelf mondmaskers ineen te flansen, naar de dagen waarop verplegers hun skibril of duikmasker van zolder moesten halen om te gaan werken op de Covid-afdeling, De vorige strategische stock (63 miljoen maskers, tussen 2009 en 2018) lieten we verkommeren en zelfs vernietigen, maar dat wil de overheid niet meer laten gebeuren.

“Ons contract met de overheid is voor vier jaar, maar we hopen ze veertig jaar te mogen bewaren” HENRIK ROOMS - CEO MERAK

Neerstortend vliegtuig

“De kans is nu extreem klein dat er nog iets fout gaat”, zegt Rooms. “En als er iets misloopt, zullen we het ook direct zien, niet op een moment dat we de maskers dringend nodig hebben. Behalve een vliegtuig dat neerstort op het dak kan ik me weinig andere problemen indenken.”

De mondmaskers worden bewaard in een geklimatiseerde ruimte van 15 graden (met maximaal 10 graden schommeling), de triplex kisten zijn waterbestendig, de luchtvochtigheid wordt onder 60 procent gehouden, er is ongediertebestrijding en bewegingsdetectie en er hangen bewakingscamera’s.

Merak moet volgens het contract op elk moment binnen de twee uur een volle vrachtwagen mondmaskers kunnen uitsturen. De bedoeling is ook dat de voorraad (deels) gebruikt en dan weer aangevuld wordt. “Dat hebben we al gedaan tijdens de tweede golf”, zegt Rooms.

Niet dat Merak gespecialiseerd is in mondmaskers. Het bedrijf bestaat sinds de jaren 80 en bewaart vooral papieren archieven, Er staat zo’n 720 kilometer aan dozen met papier bijeen in hun elf vestigingen, een papierspoor waar je van Brussel tot in Praag mee geraakt.

“Maar papieren archieven zijn op de terugweg door de digitalisering”, zegt Rooms. “We moesten nadenken over wat we op lange termijn met die opslagruimte gaan doen.” Een mondmaskerstock dus, voor de lange termijn? Dat valt voorlopig tegen. “Ons contract met de overheid geldt voor vier jaar”, zegt Rooms. “Dat is uiteraard zeer korte termijn. We hopen dat we ze voor veertig jaar mogen bewaren. We gaan er alleszins van uit dat we dit nog heel lang zullen blijven doen.”

Lees het volledige artikel hier.

Merak Managing Information Copyright 2021 Merak NV, alle rechten voorbehouden.