Je gebruikt een oude browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×

"Afscheidscadeautje minister De Backer"

Bron: Dirk Hendrikx – www.gva.be

Afscheidscadeautje minister De Backer: 200 miljoen mondmaskers als reserve opgeslagen in Hoogstraten
Dirk Hendrikx - Woensdag 30 september 2020 om 05:00 – www.gva.be

news image Federaal minister Philippe De Backer in een van de Hoogstratense hangars vol mondmaskers. — © BELGA

Het was alsof federaal minister Philippe De Backer nog even de kroon op zijn werk wou zetten. In Hoogstraten, vlak naast de E19, toonde hij dinsdag de reusachtige hangars waarin al 117 miljoen mondmaskers liggen opgeslagen. Dat moet nog aangroeien tot een ‘strategische reserve’ van zo’n 200 miljoen mondkapjes.

Het is niet het enige dat de bijna uittredende minister, die verantwoordelijk was voor de aankoop van mondmaskers tijdens de coronacrisis, nalaat. “Kijk maar eens naar deze grafiek”, wijst hij op zijn smartphone. “België doet wereldwijd het hoogste aantal tests per inwoner. Meer dan de Verenigde Staten, meer dan Duitsland.” En een pak meer dan Nederland, waar ze met een tekort aan testmaterieel zitten. “Maar wij dus niet, we halen al 40.000 tot 50.000 tests per dag en dat gaat nog stijgen tot 70.000.”

Geen wonder dat binnen en buiten zijn partij Open Vld heel wat mensen aan de mouw trokken van de Antwerpse politicus om in de regering te blijven. Maar zijn antwoord daarop blijft al 18 maanden ‘nee, het is genoeg geweest’.

Hele onderneming

news image 2 De rollende stock maskers, schorten, handschoenen en gezichtsschermen moet een geruststelling zijn voor de zorgsector. — © Photo News

Misschien wel zijn laatste publieke optreden deed De Backer in Meer (Hoogstraten) bij Merak, een bedrijf voor archivering en opslag. Al sinds maanden komen daar elke dag containers toe volgestouwd met dozen mondmaskers. De dozen worden er manueel in hoge houten kisten gestapeld, elektronisch gelabeld en krijgen dan een plekje ergens in een 28.000 vierkante meter grote opslagruimte. Twee hangars zijn al vol, aan een derde is begonnen. “Je ziet hoe enorm die logistiek is”, zegt De Backer. “Mensen denken dat je ladingen mondmaskers makkelijk even bestelt en verspreidt, maar het is een hele onderneming. Dan moet je bedenken dat wij in de crisisperiode 100 miljoen mondmaskers hebben verspreid en er daarna nog eens 100 miljoen gedecentraliseerd hebben opgeslagen. Deze 200 miljoen komen daar nog bovenop.”

Er liggen ook miljoenen schorten, handschoenen en gezichtsschermen in Hoogstraten. De stock is rollend. De bedoeling is niet om de maskers tot vervaldatum te houden en weg te gooien, maar om ze eerder al in circulatie te brengen en de voorraad dan weer aan te vullen, effectief, of door contracten met leveranciers die ze ‘op afroep’ produceren.

Voor zaakvoerder Henrik Rooms, die Merak samen met zijn vader André opstartte in de jaren zeventig in Antwerpen, is de deal met de overheid goed nieuws. “Deze opslag staat voor 15% van onze omzet. Maar het is zeker niet onze hoofdactiviteit, dat blijft het opslaan van archieven van bedrijven, fysiek en digitaal.”

Rust voor zorgverleners

Philippe De Backer is blij dat de strategische voorraad er bijna helemaal is. “Dat brengt rust voor de zorgverleners. Hen beschermen was ons eerste doel.” In het voorjaar was dat niet evident. “En dan had je nog een paar grote bestellingen in volle crisis die we moesten afkeuren. Daar slaap je dan wel een nacht niet van.”

De Backer zegt nog niet te weten wat hij in de komende tijden gaat doen. “Eerst genieten van mijn gezin. Ik heb twee kinderen, van twee en zes jaar. De oudste is gisteren nog snel naar mijn bureau komen kijken in de Financietoren in Brussel. Ze wilde die plek waar papa altijd zat te werken toch eens zien.”

Normaal zit daar vanaf eind deze week dus iemand anders. De opvolger zal niet met lege handen moeten starten. “Dat klopt, het zwaarste werk is gedaan. Hij of zij zal het iets makkelijker hebben.”

Lees het volledige artikel hier.

Merak Managing Information Copyright 2021 Merak NV, alle rechten voorbehouden.