Merak neemt ons alle zorgen van een intern archief uit handen

04-05-2018 - in Merak

Groene blaadjes met een illustratie van een milieuvriendelijke wereld en Merak archiefdozen op de achtergrond

Sinds 2014 maakt de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) gebruik van de opslagdiensten van Merak. Vandaag stockeert Merak meer dan 12.000 archiefdozen van de openbare omroep in zijn opslagcentrum in Vilvoorde.

De VRT wil de Vlaming informeren over wat er rond hem en in de wereld gebeurt. De omroep verbindt ons met vijf radionetten, drie televisienetten en een website. Johnny De Meyer is Coördinator Exploitatie bij de openbare omroep en onder meer verantwoordelijk voor het archief. “Vroeger lag ons passief archief opgeslagen in het Amerikaans Theater, maar door te verhuizen naar de omroepgebouwen aan de Reyerslaan, moest er een oplossing gevonden worden voor dat archief.”

De Meyer: “We beschikken over een gigantisch papieren archief, met onder meer archiefstukken van Luisterspelen voor de jeugd, briefwisseling van de diverse directies en bestuursorganen, publicaties, jaarverslagen, het fotoarchief uit de beginperiode van de Vlaamse televisie, documenten en plannen van de VRT-gebouwen en scripts van radio- en tv-programma’s. In totaal goed voor meer dan 12.000 archiefdozen.”

ISO gespeld met houten letters die op gras liggen

Volledige ontzorging van het archief

Voor de VRT was het onmogelijk om het archief zelf te stockeren. Ook als we in 2021 verhuizen naar een nieuw gebouw, zal er geen plaats zijn voor die hoeveelheid papier, gaat De Meyer verder. Er is in het nieuwe pand geen rekening gehouden met opslag van ons fysiek archief, enkel met het gedigitaliseerde.

Dankzij Merak beschikt de VRT nu over een state-of-the art opslagcentrum dat voldoet aan hun voorwaarden. De Meyer: “Voor ons was het cruciaal dat het archief in de allerbeste omstandigheden opgeslagen wordt. De conditionering van de ruimte is van belang, vooral op het vlak van temperatuur en vochtigheid. Een van de andere eisen die we hadden, was het feit dat het volledige archief makkelijk raadpleegbaar moest zijn. Merak neemt ons alle zorgen van een intern archief uit handen. We hoeven met niets meer rekening te houden.

Bron van inspiratie

Het passief archief van de VRT wordt dagelijks meermaals opgevraagd door interne medewerkers, maar ook door externe productiehuizen en studenten, die bezig zijn met hun eindwerk. Voor het programma Van Algemeen Nut was het archief met de efficiëntie van Merak een bijna onuitputtelijke bron van inspiratie. Het was een talkshow waarin Steven Van Herreweghe bekende en minder bekende mensen uitnodigde die een bijzondere bijdrage geleverd hebben aan 65 jaar openbare omroep, en was met meer dan 1 miljoen kijkers een echt kijkcijferkanon.

Het opvragen van de archiefdozen gebeurt snel en vlot. De samenwerking met Merak verloopt heel goed”, vertelt De Meyer. We hebben zelf een intern archiveringssysteem, gekoppeld aan de nummers die we van Merak krijgen. We weten perfect in welke doos een bepaald papier ligt. Als we iets opvragen, dan arriveert dat binnen de 48 uur op de VRT.

Drie stapels documenten met gele schutbladen tussen

Groene merak certified stempel op een witte achtergrond

Hulp nodig bij uw aanvraag?

Advies en vaak gestelde vragen
Contacteer onze experts

+32 (0)15 28 40 60

Bereikbaar ma-vr 08u30 tot 17u00

Klantendienst