Je gebruikt een oude browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×

"Hart voor groen, ook in 2021"

Bron: Merak nieuwsbrief maart 2022

Hart voor groen, ook in 2021

Zonnepanelen-Merak

Niet alleen de kernbusiness van Merak is groen: bedrijven helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen door hun archief te digitaliseren en nadien te recycleren. We runnen ons bedrijf ook zo duurzaam mogelijk.

Door het archief van bedrijven te digitaliseren helpen we ondernemingen hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een digitaal archief is niet alleen 100% veilig, het voorkomt ook onnodig kopiëren en bewaren. Het papieren archief kunnen we dan vernietigen en het versnipperde papier volledig laten recycleren.

Maar ook de manier waarop we ons bedrijf runnen, is zo ecologisch mogelijk. Zo bestaat ons wagenpark voor 35% uit elektrische auto’s, werden onze magazijnen goed geïsoleerd en uitgerust met een intelligent gestuurde klimaatbeheersing, en krijgen onze koeriers een cursus ecodriving.

Niet makkelijk dus om manieren te blijven vinden die ons ecologisch engagement nog verdiepen. Toch is het ons de afgelopen jaren gelukt een paar verbeterpunten aan te pakken.

Nog meer groene energie.

Zonnepanelen-Merak

Een groot deel van ons stroomverbruik produceren we zelf. En die stroom is volledig groen. De elektriciteit is namelijk afkomstig van de zonnepanelen op het dak van onze magazijnen in Mechelen en Schelle. In 2021 werden ook de magazijnen van Overijse en Vilvoorde uitgerust met fotovoltaïsche systemen, zodat het aandeel van de groene stroom nu nog hoger ligt.

Nog meer elektrische wagens

We kochten een derde elektrische auto aan voor de logistieke dienstverlening, en hebben de bestaande bedrijfswagens – diesel en/of hybride – waar mogelijk vervangen door auto’s die volledig op elektriciteit rijden.

Image with some lady.

Aankoop elektrische vorklift

We hadden in 2021 nood aan een zwaardere vorklift met hogere mast. Ook al was een exemplaar op gas goedkoper, we kozen toch voor de elektrische versie, omdat die geen uitstoot oplevert. Goed voor onze medewerkers en voor het milieu.

Paperless werken voor de koeriers

Tot voor kort werkten onze koeriers met kleine printtoestellen om de bevestiging van levering en ophaling op papier af te drukken. In 2021 waren de toestellen aan vervanging toe. In plaats van nieuwe exemplaren te kopen, zochten we naar een oplossing zonder prints. Onze scanner stuurt de bevestigingen nu rechtstreeks door naar de mailbox van de klant. Zo verbruiken we minder stroom en thermisch papier.

Ledverlichting in de magazijnen

De armaturen in enkele van onze grote magazijnen – twee in Meer en één in Vilvoorde – werden vervangen door leds. Wanneer er geen beweging is in de hal, wordt de verlichting volledig uitgeschakeld. De centrale gangen zijn maar voor 25% verlicht. Pas wanneer er beweging gedetecteerd wordt, wordt dit 100%. In Overijse leverde dat een besparing op 33%, in Meer liep dat zelfs op tot 45%.

BoxStorage boxes

Meer over onze duurzame aanpak

Merak Managing Information Copyright 2023 Merak NV, alle rechten voorbehouden.