Je gebruikt een oude browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken. Update mijn browser nu

×

"4 op 10 Belgische bedrijven riskeren dataverlies"

Bron: Merak

Merak, specialist in archiefbeheer en -bewaring voor fysieke en digitale archieven, maakt vandaag zijn onderzoeksresultaten over dataverlies bekend. Merak voelde voor het onderzoek 1.200 Belgische bedrijven en particulieren aan de tand en communiceert de resultaten naar aanleiding van World Backup Day op 31 maart.

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek? Belgische bedrijven maken te weinig back-ups en lopen veel risico om hun belangrijke data te verliezen. Zo maakt 40 procent van de bedrijven geen dagelijkse back-up. En dat terwijl 1 op de 4 bedrijven moet toegeven dat ze al minstens één keer te kampen hadden met dataverlies waardoor hun dagelijkse werking in het gedrang kwam. Maar ook de Belgische particulier heeft nog heel wat te leren: 60 procent van de particulieren weet niet hoe ze een back-up kunnen maken van gsm- of smartphonegegevens.

Gebrek aan dagelijkse back-up binnen Belgische bedrijven
40 procent van de Belgische bedrijven maakt geen dagelijkse databack-up. Opmerkelijk: hoe kleiner het bedrijf, hoe slechter het back-upbeleid. Nicolas Uyttenhove, woordvoerder van Merak: “8 procent van de kmo’s gaf aan nooit of maar enkele keren per jaar een back-up te maken. Bij deze bedrijven bestaat er meestal geen echte duidelijkheid rond wie er verantwoordelijk is voor back-ups. Dat toont de nood voor deze bedrijven aan om snel een beleid uit te werken. Zo’n beleid is echt wel nodig, want 10 procent van de bedrijven geeft aan onvoldoende voorbereid te zijn op incidenten die data kunnen vernietigen. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan een computercrash of een brand. Bij grotere bedrijven vanaf 250 werknemers zien we betere cijfers. Hier vindt dagelijks een back-up plaats. Amper 3 procent van deze bedrijven doet dit om de paar dagen of wekelijks.”

Dataverlies met een staartje
1 op de 4 bedrijven geeft toe dat het al minstens één keer te kampen had met dataverlies. Bij 11 procent gebeurde dat zelfs al meerdere keren. Bij de helft van deze bedrijven was een gedeelte van de data onherroepelijk verloren. 1 op de 10 was alle data kwijt. Drie kwart van de getroffen bedrijven reageerde door het IT-beleid aan te passen. Maar de overige 25 procent trok geen conclusies … en veranderde hun beleid niet.

Fysieke back-ups blijven populair
Hoe maken bedrijven hun back-ups?

  • Bij 55 procent bevindt de server van het bedrijf zich in de onderneming zelf.
  • 30 procent gebruikt een extern datacenter voor de bedrijfsserver.
  • Van alle bedrijven die back-uppen, bewaart 52 procent een fysieke back-up (tape of disk) intern.
  • 39 procent maakt fysieke back-ups die (ook) extern worden bewaard.
  • 26 procent bewaart de back-up (ook) in de cloud.

Uyttenhove geeft een verklaring voor deze cijfers: “Bedrijven die ervoor kiezen om hun back-up in het bedrijf te bewaren, gaan ervan uit dat er intern voldoende knowhow aanwezig is. Bovendien willen ze kosten besparen. Nochtans kost externe bewaring slechts een fractie van het volledige IT-budget van een onderneming. En als je weet dat externe bewaring ook een bescherming biedt tegen diefstal, brand of andere rampen, dan zijn die enkele honderden euro’s per jaar geen overbodige investering. In ieder geval weegt de investering niet op tegen de kosten die dataverlies met zich mee kan brengen.”

Belg onderschat het belang van back-up smartphone
Belgen lopen veel risico om hun foto’s, video’s en andere belangrijke data op hun smartphone te verliezen. 6 op de 10 van de ondervraagden geven aan dat ze niet weten hoe ze een degelijke back-up van hun gsm of smartphone kunnen maken. Als ze wel weten hoe het moet, dan gebeurt het meestal maar enkele keren per jaar. Er is daarbij een verschil tussen mannen en vrouwen: 40 procent van de mannen geeft aan een back-up te kunnen maken, terwijl maar 26 procent van de vrouwen over de juiste kennis beschikt. Ook leeftijd blijkt een belangrijke factor: 49 procent in de leeftijdscategorie tot 34 jaar, 32 procent van de 35- tot 54-jarigen en amper 20 procent van de 55-plussers kunnen back-uppen.

Nicolas Uyttenhove, woordvoerder bij Merak: “Dit zijn verontrustende resultaten! De kans om een gsm of smartphone kwijt te raken, is veel groter dan om een computer of laptop te verliezen. Toch back-uppen we die laatste veel nauwgezetter. Terwijl smartphones toch ook heel wat belangrijke persoonlijke gegevens bevatten. Het probleem is dat we de kans op dataverlies van onze gsm of smartphone als heel klein inschatten. Het is daarbij wel frappant dat 4 op de 10 mensen aangeven dat ze er kapot van zouden zijn als ze gegevens van hun gsm of smartphone zouden kwijtspelen. Je kennis over back-uppen bijspijkeren is dan ook geen overbodige luxe. Struisvogelpolitiek – in de zin van: we lossen het wel op als het ooit gebeurt – kan heel wat problemen en teleurstellingen veroorzaken. Want vaak is ‘weg’ echt wel ‘weg’.”

Kennis over pc-back-up is aanvaardbaar
Kennis om de gegevens op een computer of laptop te back-uppen blijkt couranter. Bijna 7 op de 10 bevraagde Belgen geven aan te weten hoe ze zelf een back-up moeten maken van hun computer of laptop. Mannen (78 procent) zijn meer vertrouwd met back-uppen dan vrouwen (59 procent ). 78 procent van de jongeren tot 34 jaar zegt te weten hoe ze een back-up moeten maken van een pc of laptop. Hoe ouder, hoe minder kennis: 71 procent van de 35- tot 54-jarigen en 58 procent van de 55-plussers geven aan te weten hoe het back-upproces verloopt.

De helft van de bevraagde Belgen is al eens privégegevens kwijtgeraakt van een computer. 1 op de 10 geeft zelfs aan dat dat al meerdere keren gebeurd is. Nochtans zegt 43 procent van de bevraagde Belgen dat ze de kans op computergegevens verliezen heel laag inschatten. 54 procent van de respondenten die al eens data kwijtraakten, geeft aan dat dat kwam door een computercrash. 28 procent duidt een computervirus aan als de oorzaak. 13 procent zegt dat een menselijke fout aan de oorsprong lag van het dataverlies.

De top 3 van persoonlijke documenten die we echt niet willen verliezen? Dat zijn bij uitstek medische documenten (alle bevraagde Belgen gaven deze gegevens een plaats in hun top 3), vervolgens persoonlijke foto’s (80 procent), maar ook facturen en andere administratieve documenten (55 procent).

###

Over het onderzoek
Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Merak bij 1.200 Belgen, in samenwerking met het onafhankelijke onderzoeksbureau iVox. De online enquêtes vonden plaats tussen 7 en 19 maart 2016.

Over Merak
Merak is een heldere ster in het sterrenbeeld Grote Beer en een onmisbare ster voor navigatie. Ook in archiefbeheer en -bewaring is Merak een onmisbare partner. Archieven en back-ups zijn bij het bedrijf beveiligd tegen diefstal, hackers, brand, natuurrampen en stroomonderbrekingen. Merak heeft dertig jaar ervaring en telt een team van meer dan honderd medewerkers in binnen- en buitenland. Naast het hoofdkantoor in Mechelen heeft het bedrijf nog vijf andere vestigingen in België. Ook in Nederland en Zwitserland is Merak een belangrijke speler op de archiveringsmarkt.

Twitter: @MerakBE
LinkedIn: www.linkedin.com/company/merak-nv

Merak Managing Information Copyright 2021 Merak NV, alle rechten voorbehouden.